Wij gebruiken cookies . Akkoord
menu

Ik als mantelzorger

Lees voor

Je rol als mantelzorger kan grote impact hebben op je leven. Je krijgt een nieuwe rol en moet verwachtingen bijstellen.

Geef jezelf de tijd

Het kan voelen als verlies als je naaste door ziekte of beperking iets niet meer kan. Het is normaal om daar verdrietig of zelfs boos over te zijn. Geef jezelf de tijd om veranderingen te accepteren. Probeer ook te kijken naar dingen die je naaste nog wel kan. Maak er eventueel een lijstje van, samen met een goede vriend of vriendin. Dat helpt om de situatie van een afstandje te bekijken. Kom je er niet uit? Zoek dan hulp, bijvoorbeeld bij je huisarts.

Pas je verwachtingen aan

Zorg je voor je vader of moeder, dan worden de rollen omgedraaid. Zorg je voor je zieke partner, dan heeft dat gevolgen voor je relatie. Ook ouders die voor een ziek kind zorgen, krijgen te maken met verandering. Misschien had je een heel ander toekomstbeeld voor ogen dan je kind ooit zal hebben. Probeer te praten met anderen als je het moeilijk hebt. Lotgenotencontact kan je helpen. Je ontdekt dat je niet de enige bent en kunt van elkaar leren.

Ziektebeeld

Het maakt veel verschil of je zorgt voor iemand met psychische problemen of bijvoorbeeld voor een naaste met dementie. De zorg voor iemand die ernstig ziek is en binnenkort zal sterven, is weer totaal anders. Elke situatie is uniek. Informatie over het ziektebeeld kan je op weg helpen. We hebben de meest voorkomende ziektebeelden op een rij gezet:

Vind je deze informatie nuttig?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Pauline

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Pauline van der Stoel
p.vanderstoel@stib-breda.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap