Wij gebruiken cookies . Akkoord
menu

10 tips van de notaris

Lees voor

Als mantelzorger krijg je ook te maken met fiscale, en juridische zaken zoals familierecht. Kandidaat-notaris Tiemen van Hassel van Seydlitz Notarissen in Breda is regelmatig te gast bij StiB om vragen van mantelzorgers te beantwoorden. De belangrijkste vragen vind je hier:

 1. Wat is een levenstestament?
  In een levenstestament staan zaken die u wilt regelen als u dat zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld door ziekte of ongeval. Denk bijvoorbeeld aan zaken op financieel gebied, aan medische beslissingen of eventuele verkoop van uw huis. In een levenstestament staat een vertrouwenspersoon genoemd, die u zelf benoemt. Deze persoon kan u vertegenwoordigen en besluiten voor u nemen, zoals door u beschreven in het levenstestament.

 2. Is een levenstestament verplicht?
  Een levenstestament is niet verplicht.

 3. Wat is het voordeel van een levenstestament via de notaris?
  Met een levenstestament kunt u zaken regelen voor de toekomst, als u het zelf niet meer kunt. Zo houdt u de regie in eigen handen. Banken accepteren een levenstestament, dat van internet komt, niet altijd.

 4. Hoe voorkom ik misbruik van mijn levenstestament?
  Schrijf toegestane handelingen zo goed en concreet mogelijk op. Door meer mensen te benoemen als volmacht, worden uw belangen ook samen vertegenwoordigen of behandeld.

  U kunt een toezichthouder benoemen.

  U kunt helder omschrijven wanneer het levenstestament in werking treedt, bijvoorbeeld alleen als de arts de diagnose heeft gesteld.

 5. Wanneer eindigt uw levenstestament?
  - Bij uw overlijden
  - Als u onder curatele wordt gesteld
  - Bij faillissement
  - Bij het intrekken van uw volmacht

 6. Wat kost een levenstestament bij de notaris?
  De kosten van een levenstestament hangen af van het aantal zaken, dat u hierin wilt regelen. De bedragen liggen tussen de 200 en 800 euro.

 7. Wat is een codicil?
  Een codicil is een verklaring op papier met uw handtekening én de datum van tekenen. U schrijft hierin op aan wie u na overlijden uw spullen schenkt. Denk hierbij aan meubels, kleding, sieraden of verzamelingen.

 8. Waarom zou ik geld of spullen schenken aan anderen?
  Zo kunt u naasten, die dat nodig hebben, financieel bijstaan. Het verkleint uw vermogen, waardoor u minder vermogensbelasting hoeft te betalen.

 9. Hoe kan ik schenken?
  U kunt contant geld aan iemand geven of door een overboeking per bank geld schenken. U kunt ‘op papier’ schenken via een notariële akte. U betaalt dan 6% rente aan de ontvanger. Doet u dat niet, dan betaalt u alsnog schenkbelasting.

LAATSTE TIP
Vergeet niet het vermogen uit uw onderneming op te nemen in het levenstestament.

Vind je deze informatie nuttig?
 • Ja
 • Nee
Bedankt voor uw feedback
Pauline

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Pauline van der Stoel
p.vanderstoel@stib-breda.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap