Wij gebruiken cookies. Akkoord
menu

Chronische ziekte

Lees voor

Veel mensen zorgen langdurig voor een chronisch zieke partner, kind of ander familielid. Of voor een naaste met een beperking. Dat vraagt veel van een mantelzorger. Doordat de problemen langdurig zijn, kan het lastig zijn om hulp te vragen. Misschien heb je het gevoel dat het teveel is voor je omgeving als je ‘alweer’ om hulp vraagt. Of je hebt te maken met onbegrip van anderen. Daarnaast kan het lastig zijn om je sociale contacten te behouden. Mensen met een chronische aandoening zijn vaak lichamelijk beperkt en/of hebben veel pijn. Ze kunnen dan lastiger op pad, waardoor jij er als mantelzorger ongemerkt ook steeds minder op uit gaat. De zorg vraagt tijd. Er is er veel te regelen: zorgverlof van je werk, aanpassingen in huis, thuiszorg of hulpmiddelen voor je naaste. Door de tijd heen kan de situatie veranderen of verslechteren, wat aanpassingen vraagt in de zorg. Daarnaast krijg je te maken met een veranderend rollenpatroon. Je zorgt nu voor je naaste en bent niet meer alleen partner, kind of ouder. Voor je naaste kan dit ook moeilijk zijn. Misschien vindt hij of zij het niet makkelijk om steeds afhankelijk te zijn van jouw zorg.

Tips bij zorg voor iemand met een chronische ziekte

  • Vraag hulp, ook als dat lastig is. Zo zorg je dat je er niet alleen voor staat. Bedenk dat mensen vaak wel willen helpen, maar niet altijd weten hoe. Deze tips kunnen je helpen.
  • Maak een hulpnetwerk aan met mensen die willen helpen, bijvoorbeeld via de website We Helpen. Binnen de groep kunnen alle leden een activiteit plannen in de agenda, een mededeling achterlaten en belangrijke zaken noteren. Zo deel je de zorg samen.
  • Bekijk welke ondersteuning er in Breda voor je naaste is, bijvoorbeeld via de app van Zorg voor elkaar Breda, zoals vervoersmogelijkheden en personenalarmering. Dit kan jou als mantelzorger ontlasten.
  • Sta stil bij de balans in je eigen leven. Zo houd je alle ballen in de lucht.
  • Zoek lotgenoten op om ervaringen te delen, eventueel via internet of telefonisch.
Vind je deze informatie nuttig?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap