menu

Dementie & NAH

Dementie

Zorgen met iemand met dementie kost veel energie. Als mantelzorger ben je altijd degene die zich aan dient te passen aan de situatie, omdat je zieke naaste dat niet kan. Dementie verloopt vaak sluipend. Het is lastig voor mantelzorgers om het veranderende gedrag te begrijpen. Je ziet degene van wie je houdt, steeds meer verdwijnen. Dit kan voor gevoelens van verlies zorgen. Soms wordt de persoon met dementie door de omgeving anders ingeschat, door zich naar anderen toe beter te presenteren. Mantelzorgers kunnen hierdoor te maken krijgen met onbegrip: ‘het valt toch allemaal wel mee?’ Bovendien kost het aanpassen voor de persoon met dementie zoveel energie, dat dit impact heeft op de situatie thuis. Als mantelzorger krijg je steeds meer zorg- en regeltaken en hierdoor minder tijd voor je eigen leven. De zorg voor iemand met dementie kan daardoor ook gevolgen hebben voor je sociale contacten, waardoor je langzaam in een isolement raakt. Bovendien wordt een flink beroep gedaan op je geduld: je zal zaken steeds opnieuw voor je naaste moeten herhalen of uitleggen.

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

NAH is schade aan de hersenen, bijvoorbeeld door een ongeval, hersenbloeding of -infarct. Niet meer kunnen functioneren als voorheen, is vaak moeilijk en frustrerend. De zorg voor iemand met NAH heeft grote invloed op het leven van ouders, partner of kinderen. NAH zorgt vaak voor veranderend gedrag. Ook kan het empathisch vermogen van iemand met NAH minder worden. Zowel de zieke als de mantelzorger maakt een proces door van verlies. Vaak verloopt dit in verschillend tempo wat over-en-weer voor onbegrip kan zorgen. Op www.hersenstichting.nl is informatie te vinden over NAH en de gevolgen hiervan.

Tips

Lees hier tips die je kunnen helpen bij zorg voor iemand met dementie of NAH.

Vind je deze informatie nuttig?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback

Jonge mensen met dementie

Dementie op jongere leeftijd (<65) komt steeds meer voor en heeft grote impact op iemands leven. Op www.dementie.nl is informatie te vinden over signalen, diagnostisch onderzoek en de gevolgen van dementie, ook op jonge leeftijd. Tip: Voor jonge mensen met dementie en hun partner is er een speciale ondersteuningsgroep.

Veronique

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Veronique Zoontjens
v.zoontjens@stib-breda.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap