Wij gebruiken cookies. Akkoord
menu

Dementie

Lees voor

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen in de hersenen. Hierdoor gaat iemand steeds verder achteruit in functioneren. Er zijn meer dan vijftig vormen van dementie. Bekende voorbeelden zijn de ziekte van Alzheimer en dementie bij de ziekte van Parkinson.

Dementie verloopt vaak sluipend. Je ziet degene van wie je houdt, steeds meer verdwijnen. Dit kan voor gevoelens van verlies zorgen. Ook ben je als mantelzorger altijd degene die zich aan moet passen aan de situatie. Je zieke naaste kan dat niet meer. Soms wordt de persoon met dementie door de omgeving anders ingeschat, omdat hij zich naar anderen toe beter voordoet. Mantelzorgers kunnen hierdoor te maken krijgen met onbegrip: ‘Het valt toch allemaal wel mee?’ Bovendien kost het ‘dragen van een masker’ zoveel energie voor de persoon met dementie, dat dit impact heeft op de situatie thuis.

Vraag op tijd hulp

Als mantelzorger krijg je steeds meer zorg- en regeltaken. Hierdoor krijg je minder tijd voor je eigen leven. De zorg voor iemand met dementie kan daardoor ook gevolgen hebben voor jouw sociale contacten, waardoor je er langzaam alleen voor komt te staan. Vraag op tijd hulp aan mensen in je omgeving. Bijvoorbeeld door iemand te zoeken bij wie je je verhaal kwijt kunt. Of door vervangende zorg te regelen zodat je even tijd voor jezelf hebt.

Tips

Lees tips die je kunnen helpen bij de zorg voor iemand met dementie.

Vind je deze informatie nuttig?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback

Stel je vraag tijdens het spreekuur

Heb je een specifieke vraag over dementie? Maak een afspraak voor het spreekuur. Hierbij krijg je informatie en advies op maat. Bel 076 – 750 32 00 of stuur een e-mail naar info@stib-breda.nl. Heb je overdag geen tijd? Maak een afspraak via Facetime of Skype.

StiB_Veronique_02_300x300px

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Veronique Zoontjens
v.zoontjens@stib-breda.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap