Wij gebruiken cookies. Akkoord
menu

Psychische problematiek

Lees voor

Mantelzorg voor iemand met psychische problematiek is vaak langdurige en intensieve zorg. Het kan voor de mantelzorger soms moeilijk zijn om te gaan met de situatie. Het kan lastig zijn om voldoende afstand te nemen. Het netwerk van mensen met psychische problemen is vaak klein: misschien ben je de enige mantelzorger. Dan kan de drempel om ook voor jezelf te kiezen, extra hoog zijn. Want als jij er niet bent, is je naaste alleen. Daarnaast is een psychische aandoening vaak onvoorspelbaar en kunnen zich acute crisissituaties voordoen. Als mantelzorger kun je daardoor het gevoel hebben dat je steeds alert moet zijn. Je kunt ook te maken krijgen met taboes en onbegrip in de samenleving. Een psychische ziekte is immers niet zichtbaar voor de buitenwereld. Mantelzorgers van mensen met psychische problemen ervaren de zorg vaak als zwaar. Bovendien hebben ze door de zorg minder tijd voor hun eigen sociale contacten.

Tips bij zorg voor iemand met psychische problematiek

  • Vraag hulp, zodat je er niet alleen voor staat. Hulp van anderen kan je helpen de zorg langer vol te houden. Deze tips helpen je om hulp te vragen.
  • Verzamel kennis over het ziektebeeld. Dit geeft inzicht in het gedrag van je naaste en kan handvatten bieden om hiermee om te gaan. Op de website van Korrelatie of PsyQ vind je meer informatie.
  • Zorgen voor iemand met psychische problematiek kan zwaar zijn. Het kan dan fijn zijn om ervaringen te delen. Dit kan in de bijeenkomsten van StiB of via stichting Labyrint In Perspectief.

Tips bij zorg voor iemand de angsten ervaart.Foto: MantelzorgNL

Vind je deze informatie nuttig?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap