menu

Chronische ziekte

Lees voor

Veel mensen zorgen langdurig voor een chronisch zieke partner, kind of ander familielid. Of voor een naaste met een beperking. Dat vraagt veel van een mantelzorger. Doordat de problemen langdurig zijn, kan het lastig zijn om hulp te vragen. Misschien heb je het gevoel dat het teveel is voor je omgeving als je ‘alweer’ om hulp vraagt. Of je hebt te maken met onbegrip van anderen. Daarnaast kan het lastig zijn om je sociale contacten te behouden. Mensen met een chronische aandoening zijn vaak lichamelijk beperkt en/of hebben veel pijn. Ze kunnen dan lastiger op pad, waardoor jij er als mantelzorger ongemerkt ook steeds minder op uit gaat. De zorg vraagt tijd.

Regelzaken en veranderend rollenpatroon
Er is er veel te regelen: zorgverlof van je werk, aanpassingen in huis, thuiszorg of hulpmiddelen voor je naaste. Door de tijd heen kan de situatie veranderen of verslechteren, wat aanpassingen vraagt in de zorg. Daarnaast krijg je te maken met een veranderend rollenpatroon. Je zorgt nu voor je naaste en bent niet meer alleen partner, kind of ouder. Voor je naaste kan dit ook moeilijk zijn. Misschien vindt hij of zij het niet makkelijk om steeds afhankelijk te zijn van jouw zorg.

Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback

Chronische ziekte

De zorg voor iemand die langdurig ziek is, vraagt veel. Hulp vragen kan extra lastig zijn. Deze tips kunnen je helpen bij de zorg voor iemand met een chronische ziekte.

StiB_Joyce_01_300x300px

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Joyce Luijbregts
j.luijbregts@stib-breda.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap