menu

Psychische problematiek

Lees voor

Moeilijke periodes hebben we allemaal wel eens. Dat is normaal. Vaak gaan periodes van lusteloosheid, piekeren of angstig zijn weer voorbij. Bij sommige mensen is dit niet zo. Wanneer klachten lang aanhouden en invloed hebben op het dagelijks leven, spreken we van psychische problemen.

Mantelzorg
Naasten van mensen die psychisch kwetsbaar zijn, zorgen vaak lang en intensief voor diegene. Zij geven emotionele steun, bijvoorbeeld door te luisteren en gerust te stellen. Ook helpen ze in het huishouden, of met de administratie of andere dagelijkse dingen wanneer dat niet lukt. Doe je dit voor je naaste? Ook dan ben je mantelzorger.

Eenzaamheid
Het netwerk van mensen met psychische problemen is vaak klein. Dit komt deels door het taboe op psychische kwetsbaarheid. De omgeving weet vaak niet of nauwelijks wat er aan de hand is. De zorg delen met anderen is daardoor lastig. Mantelzorgers van mensen met psychische kwetsbaarheid zijn daardoor vaker overbelast.

Foto: MantelzorgNL

Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback

Tips

Wanneer je naaste psychisch kwetsbaar is, heb je meer kans om overbelast te raken dan andere mantelzorgers. Deze tips helpen je bij de zorg voor iemand met psychische problematiek.

StiB_Tessel_02b

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Tessel van der Grijspaarde
t.van.der.grijspaarde@stib-breda.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap