menu

Verstandelijke beperking

Lees voor

Van de 5 miljoen mantelzorgers in Nederland zorgt ongeveer 5% voor iemand met een verstandelijke beperking. Dat zijn dus zo’n 250.000 mantelzorgers. De hulp die mantelzorgers geven kan erg verschillen. Zo heeft iemand met een lichte verstandelijke beperking misschien vooral hulp nodig bij de administratie. Maar iemand met een ernstige verstandelijke beperking heeft veel meer hulp nodig. Bijvoorbeeld bij wonen, school, werk, lichamelijke verzorging, emoties en contact met anderen.

Kind met een verstandelijke beperking
Ook als je zorgt voor een kind met een verstandelijke beperking, ben je mantelzorger. Als mantelzorger ben je dan vooral veel tijd kwijt aan het sociaal en emotioneel begeleiden van je kind. Hun kind heeft bijvoorbeeld meer hulp nodig bij het maken van vriendjes, bij het leren van verkeerregels of regels hoe je met elkaar omgaat.

Mantelzorg bij verstandelijke beperking
De term mantelzorg wordt in de gehandicaptenzorg zelden gebruikt. Daarom zien veel mensen die zorgen voor iemand met een verstandelijke beperking zichzelf niet vaak als mantelzorger. Maar dat zijn ze wel. Door op tijd steun en advies te vragen, kun je als mantelzorger voorkomen dat je te veel stress krijgt of zelfs overspannen wordt.

Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback

Tips

Zorgen voor iemand met een verstandelijke beperking kan zwaar zijn. Zeker omdat de zorg vaak lange tijd duurt. Deze tips kunnen je helpen.

StiB_Joyce_01_300x300px

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Joyce Luijbregts
j.luijbregts@stib-breda.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap